Naar aanleiding van een sessie in mijn praktijk, vroeg ik mijn echtgenoot het volgende.
“Als ik jou probeer duidelijk te maken dat je me niet goed behandeld en dat ik wil dat je verandert, wanneer ben je dan bereid daar gehoor aan te geven, oftewel wat voor gedrag moet ik daarvoor laten zien?”
Hij dacht na maar wist het niet.
Ik draaide het om en vroeg “ door wat voor gedrag , uitstraling ben je juist absoluut niet bereid om mijn vraag in overweging te nemen?”.
Daarop antwoorde hij: “ Als jij je als slachtoffer opstelt dan wek je mijn irritatie op en luister ik niet meer”
Toen mijn echtgenoot de tweede vraag wel kon beantwoorden wist hij ineens ook het antwoord op de eerste vraag.
Als jij vanuit je hart en je kracht iets van me vraagt dan raak je me wel en wil ik er over nadenken.
Wat is dat dan kracht?
Als ik voel dat ik het waard ben om iets van de ander te vragen maar ook weet dat de ander zelf mag bepalen of hij/zij er gehoor aan geeft en ik geef daarvoor de ruimte. Ik doe geen beroep op medelijden of schuldgevoel. Het is dan een oprechte vraag en met het antwoord moet ik vervolgens zelf dealen.
Slachtofferschap neigt ook naar macht. “Ik heb recht op jouw hulp, aandacht en aanpassing want jij doet mij iets aan en dat is niet eerlijk”.
Kracht is sterker dan macht. Er is macht vanuit het slachtoffergevoel maar er is ook macht vanuit de beleving dat je meer waard bent dan de ander. Men voelt zich dan verheven boven de ander.
Uiteindelijk is het zo dat ook deze vorm van macht ontstaan is uit een minderwaardigheidsgevoel maar dat is heel ver weggestopt en doorgeschoten naar grootheidswaanzin. Door geld status en macht te veroveren voelt iemand zich dan juist verheven boven de massa.
Op dit moment voelen veel mensen zich slachtoffer van de politiek. Je kunt het hele rijtje van crisis zelf wel invullen. Mensen protesteren en laten zich horen maar in Den Haag lijken ze er doof voor.
Macht versus slachtoffers.
De geschiedenis herhaalt zich altijd weer tot we er van geleerd hebben. In 1918 riep toenmalig voorman van de SDAP (na 1945 PVDA) P.J. Troelstra op tot een revolutie. Dat moet een krachtige man zijn geweest en in staat om mensen te verenigen.
Uiteindelijk zijn het mensen zoals Troelstra, die vanuit hun kracht veranderingen teweeg brengen in de samenleving. Door verbinding en kracht ontstond er een zesdaagse werkweek met acht uren per dag, kiesrecht voor vrouwen en goed onderwijs, zowel christelijk als openbaar voor de arbeiders kinderen. De kracht van de arbeiders won. Ze waren slachtoffers van de fabrieksdirecteuren en de overheid, maar ze verenigden zich en kwamen op voor zichzelf, hun kinderen en kleinkinderen.
Kracht versus macht.
In onze tijd zie ik inmiddels ook dat men de krachten gaat bundelen. Veel nieuw ontstane verzetsbewegingen zoeken verbinding met elkaar. Macht bestaat zolang ervoor wordt gebogen. Maar stoppen met buigen moet massaal gebeuren en dat kan alleen lukken als alle neuzen dezelfde kant op wijzen en iedereen kracht i.p.v slachtoffergedrag laat zien ondanks dat ze slachtoffer zijn. Gaan staan voor je bedrijf , voor de toekomst van je kinderen en kleinkinderen, voor een betere wereld.
Helaas is de mensheid denk ik nog niet zover dat iedereen in het belang van het grote geheel zijn eigen belang aan de kant kan zetten. Mensen vechten toch vaak in eerste instantie voor zichzelf en gekrenkte ego’s , angst voor represailles of gezichtsverlies spelen nog een grote rol in de samenwerking met anderen ook al is het doel hetzelfde.
Begin 1900 was de wereld nog minder geïndividualiseerd. De ik-cultuur kwam vele jaren daarna en nu is het tijd om zonder je individualiteit te verliezen de verbinding met de groep weer zien te vinden.
Om je geen of minder slachtoffer te voelen heb je het gevoel nodig dat ook jij iets kunt doen. Ik teken elke petitie die me aanspreekt, ik praat graag met mensen over hoe zij de wereld ervaren en verder bestaat mijn werk uit het mensen bewust maken van hun gedrag , van wie ze zijn en van hun kracht die onder het slachtoffergedrag zit. In ieder mens zit een slachtoffer en dat is vaak heel goed te begrijpen maar als je onder ogen durft te zien dat jij je soms ook zo voelt en je onderzoekt waar je het voor nodig denkt of dacht te hebben dan kan er iets veranderen en kun je je krachtige en waardevolle ik tot bloei laten komen.
Voetnoot :
Al lezend over Troelstra zag ik dat hij als 1 jarig jongetje naar mijn woonplaats Koudum verhuisde, alwaar zijn vader meter-taxateur van de turf bij de belastingdienst werd.